top of page
Buscar
  • Foto del escritorROSA MARIA ARRAZOLA

2023

L'1 de juliol vam presentar de la mà d' El Centre Moral de Gràcia i l'Obrador d'Històries dins del VERMUT LITERARI el llibre de poemes "L'últim viatge" (Publicacions Ajuntament de Castelló, 2022). M'hi van acompanyar amb lectura de textos propis algunes Minerva com la Marta Pérez Sierra, la Josefina Altés i la Teresa Vergés. Com he anat explicant al llarg d'aquestes setmanes el llibre parla de la pèrdua d'un ésser estimat i va ser tot un procés d'escriptura i pintura iniciat en plena pandèmia, que va allargar-se uns 2 anys.


D'aquesta manera vaig poder desar al lloc on calia un ésser de mar i de vent a qui vaig estimar molt i amb qui vaig tenir la sort de compartir un trosset de camí. En aquests versos viatjo per les ciutats de la Mediterrània que ell volia navegar amb el seu estimat germà i m'endinso al mar des de les aigües dolces del riu Segre per retrobar-lo. Ell, que des de llavors és un esser de vent i d'aigua de mar.


Com escriu la Maria Carme Arnau al bellíssim pròleg que m'ha regalat, els éssers que marxen, mai no ho fan; "Tot queda amb nosaltres i possiblement en nosaltres". De la mateixa manera, l'epíleg és una carta escrita per un cosí germà seu, íntim amic i company de trajecte vital en molts moments difícils de les seves vides, que acaba dient: "Només puc dir que no et trobo a faltar perquè sempre ets al meu costat".

No cal dir res més. Això és aquest llibre, que m'agradaria que llegíssiu.

15 de juny a la Fundació Felícia Fuster amb la Marta Pérez Sierra i el seu espectacle al voltant del llibre Un bonsai dins meu acompanyada d'un munt de Minerves, que hi dialogàvem, Mercè Amat, Montse Gort, Teresa Vergés i Elvira Altés. La música del Jordi Margarit al piano i la dansa de la Laura Farrona no ens han deixat indiferents.

8 de juny a l'Ateneu de Sant Cugat. Hi hem recollit el Premi de Video poesia per "Habitacions a tocar". Poema del llibre Mare Batec que ha estat interpretat per la Nora Jou a través de les imatges i l'edició amb aquesta brevetat i contudència que ha tranmès en pocs segons tota la força dels versos al Jurat. Estem agraïdes.


El nostre vídeopoema va ser escollit entre els 22 vídeos participants com a guanyador del IV Concurs de Vídeopoemes de Sant Jordi que organitza l’Ateneu Santcugatenc. L’organització va destacar-ne un important augment de la qualitat i número de les propostes rebudes i va manifestar la voluntat de donar continuïtat en anys vinents a l’únic concurs de vídeopoesia en català, que va néixer durant la pandèmia amb la col·laboració de @associacioferrater i @omnium.santcugat.


En aquesta quarta edició es van rebre un total de 22 propostes de 15 creadors i creadores diferents. El Jurat va escollir els tres finalistes:


🎖I això del blanc i els esquimals, de Gerard Díaz @lacompanyiaminimissima@leuclus

🎖La nit més fosca, de Sònia Rísquez

🏆Habitacions a tocar, de Rosa Maria Arrazola @rosarrazola i Nora Jou @nora_jou, que la @judithcolell, presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, va triar com a guanyador.


El jurat també va decidir també fer tres mencions especials als vídeopoemes

Cantata a la plaça Sant Felip Neri, de Gladys Mendía a partir d’un poema de Susanna González Turigas,

Aigua, amb poemes i veu de Raquel Casas i Lídia Gázquez

Videodiorames, d’Adolf Priante a partir de poemes de diferents autors i autores.

12 de maig a La Violeta de Gràcia amb totes les Creadores Minerva: Teresa Vergés, josefina Altés, Mercè Amat, Montse Gort, Neus Colomer i jo mateixa acompanyant a la Marta Pérez Sierra en la presentació del llibre Un bonsai dins meu. Amb el piano de Jordi Margarit i la dansa de Laura Farrona, que ha posat rostre i moviment a les paraules dels contes i poemes de la Marta amb molt encert.

A la Biblioteca Iu Bohigas de Salt avui hi he viscut una tarda màgica avui dia 5 de maig. M'he sentit còmoda en aquest format proper a la gent. La Salima Abdessamie m'ha acompanyat amb el seu saber fer parlant bonic de 900 km, i una vegada més, la Glòria Polls ha llegit amb elegància els poemes amb mi. Me'n vaig amb l'agraïment als ulls i a les mans. A les paraules. Torno, a cadascun dels que eren asseguts escoltant, l'abraçada que em regalaven amb els ulls. Gràcies per emocionar-vos i fer-me saber que mai abans en altres recitals us havíeu sentit interpel·lats i emocionats amb els poemes, com avui amb els meus. No sé què dir. Només puc agrair sempre.

El sant Jordi d'aquest any ha començat amb l'esmorzar d'autores organitzat per l'Ajuntament del districte i despres ha continuat amb la passejada per les editorials on he signat els meus llibres en companyia de bons amics.

El 19 d'abril a Can Deu en un acte presentat amb el saber fer de la Cristina Company, a qui agraeixo les paraules sobre Mare Batec i 900 Km de tot cor. Acte en el qual la poeta i activista cultural Montserrat Anguiano s'ha afegit a la lectura amb versos propis i la Cristina Rabell ha brillat amb veu i música una vegada més. Gràcies a totes tres per voler-hi ser i fer-ho tot millor.


El 15 d'abril hem anat al programa de ràdio Ona Cultural de l'emissora Ona de Sants, conduït per Laura Cle mente a presentar el nostre recital Fronteres, Veus presents amb la Montse Assens, la Glòria Calafell, la Marta Pérez Sierra i l'Emília Illamola. La Queralt Morros i la Lali Ribera no hi han pogut ser presents en cos, però sí en les lectures que n'hem fet.

Llegint el poema Habitacions a tocar del llibre MARE BATEC (Voliana Edicions, 2020)

21 de març poètic del tot.

El Dia Internacional de la Poesia l'he celebrat a Sant Feliu de Llobregat, convidada per la Mercedes Losada a L'Ateneu Santfeliuenc on m'han regalat un espectacle basat en el llibre MARE BATEC. La sensibilitat, la bona rapsodia, la bellesa de les escenes ens han posat els pèls de punta a tots.

Ha estat especialment simbòlic que només entrar han anat repartint globus amb noms de tots els nens robats imaginats i els anaven passant de mans en mans durant tot l'espectacle. Ha estat realment emotiu que un petit gest com aquest anés tan carregat de la força que calia per sumar-se a la meva veu.

La Poètica acompanyats de la Coral Quart de Nou de l'EMM de Sant Feliu han recitat, ballat i dit els meus versos. Mai podré estar prou agraïda.

17 de març a la Biblioteca de Guissona per celebrar el dia mundial de la poesia. Amb l'acompanyament musical de la guitarra de l'Èric Vidal. No puc més que agrair a la Pilar de la Biblioteca, que segueixi creient en mi i m'hi torni a convidar passats els anys. La pandèmia ens havia deixat a l'espera de poder-ho fer i avui ens hem pogut tornar abraçar. De nou he recitat Mare Batec i 900 Km perquè ja sabeu que m'agrada ser la veu de les que no la tenen.

10 de març al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal de la bonica Girona hem tornat a dir PASSAREL·LES amb la Clàudia Cabero. Un cop més, perquè cada dia és 8 de març.

Aquest 8 de març no he pogut anar a la manifestació del Dia Internacional de les Dones, però hem reivindicat tot el que som en un recital al PATI LLIMONA amb la Marta Pérez Sierra, la Montse Assens, l'Emília Illamola, la Glòria Calafell, la Queralt Morros i jo mateixa: Fronteres, Veus Presents. La nostra veu, per fer caure els murs que ens oprimeixen.

El dia 7 de març al Centre Cívic La Sedeta hem presentat l'exposició de les Dones Creadores de Gràcia, EL COS.

En l'acte de l'inauguració ens han acompanyat les fundadores de SO GOOG, que han vingut a explicar-nos el seu projecte, i la Josefina Altés els ha explicat, també, d'on naixia el Projecte Minerva i com havia anat evolucionant al llarg d'aquests 12 anys. Hi hem llegit textos la Teresa Vergés, la Marta Pérez Sierra i jo mateixa, eren alguns poemes aprofitant la setmana del Dia Intercional de les Dones, per reivindicar-nos una vegada més. Hem volgut tenir presents un parell de poemes del llibre "Batec" de la Maria Antònia Massanet que té molt present el tema del cos als seus poemaris. Hi podeu veure la meva peça AMB UN PARELL, que forma part de la Col·lecció OVÀRICA.




El 25 de febrer la Paquita Quer, de @calacesca.cat ens ha dut a l'Ateneu Igualadí amb SÀLVIA. La Marta Pérez Sierra i jo acompayades en la lectura d'alguns poemes per Joan Opi i Miquel Santaulàlia hem recitat poemes i textos de 900 Km (Stonberg Editorial), Mare Batec (Voliana Edicions), Un bonsai dins meu (Aledis Editorial) i Punta de plom (Pagès Editors).


Dones, Arbres i Poesia a Can Portabella el 10 de febrer. Magnífiques rapsodes. totes branques d'un mateix arbre.

El divendres 27 de gener hem portat 900 Km a la Biblioteca Joan Maluquer d'Artesa de Segre amb l'Adrià Castellà Jou que ha dut la nostàlgia i el record de les terres amazigues a les notes de la seva guitarra. El Hamid, la Fathia, la Mina i el Tarek han romàs als versos regalats. Com sempre, l'agraïment a la Fina, que sempre hi és, que sempre rep amb escalf.


bottom of page