top of page
Buscar
  • Foto del escritorROSA MARIA ARRAZOLA

2022

Els dies 18 i 19 de novembre vaig ser convidada a les illes Balears per recitar contra el maltractament. El divendres vam recitar amb el Miquel Àngel Lladó de bracet de la gent de SUSCULTURA i el dissabte ho vaig fer convidada per la Regidoria de Cultura al poble de la serra de Tramuntana, Campanet, acompanyada de la música de la Mariona Siquier. Una experiència inoblidable.

El 14 de novembre vam acompanyar la Marta Pérez Sierra a L'Espai Bes de Barcelona (un espai on es cuida a les persones, com ens van deixar clar des del primer moment en la presentació) que va regalar-nos un cop més un recull de relats eròtico-festius recollits per Aledis Editorial a Un bonsai dins meu. Hi va haver molts riures des del primer moment amb la fantàstica presentació que en va fer el Magí Camps, autor de Sucamulla, un llibre de relats en el mateix to que el de la Marta, que no esperarem gaire a llegir, i després amb totes les lectures d'alguns dels fragments del llibre, en què vaig tenir la sort de poder participar amb alguna intervenció.

Com sempre li estic un cop més agraïda a la meva estimada amiga, Marta.


El 29 d'octubre ens vam reunir a Sallent per fer el lliurament del Premi Josep Fàbregas i Capell a Salvador Pané per l'obra Hong Kong by Night. A la foto, els membres del Jurat: David Madueño, Jaume Invernon, Eduard Miró i jo mateixa, vam comptar amb la presència del 131è President de la Generalitat, Quim Torra que va lliurar el diploma.

El dia 27 d'octubre hi va haver una trobada preciosa de 33 poetes a la Biblioteca Bonnemaison. Vam fer-hi la 2a Àgora Poètica de la Bonne gràcies a la iniciativa de la Rosa Pou i la Marta Vergonyós que s'han proposat fer el relleu en aquesta habitació pròpia que és de totes. Molt agraïda de poder-hi ser.

23 d'octubre. Girona m'esperava radiant. Feia anys que tenia ganes de poder-hi llegir poemes i el Jaume Geli ho va fer possible. Gràcies a la Fundació Valvi i a la Maguí Noguer que ens ho va posar molt fàcil. Vam recitar a tres veus amb la Glòria Polls i el Lluís Lucero, acompanyats pel piano i la veu de la gran Cristina Rabell.El dia 20 d'octubre a Llibreria Ona vaig tenir el plaer de presentar Anem camí de casa, el llibre de poemes de la Montse Gort: podeu llegir la meva presentació a l'entrada del 4 de novembre de 2022 al blog de l'l'editorial: http://volianaedicions.blogspot.com/ Busqueu aquest llibre, si encara no el teniu.

El divendres 23 de setembre vam dir versos a la Biblioteca d'Abrera amb el gran i premiat poeta José Luís García Herrera. Una vegada més reivindican la dona.


El 9 de setembre a la Placeta de l'Alberg, dins dels actes de la Festa Major de Ponts vaig recitar poemes de 900 Km, molt ben acompanyada de Jaume Invernon, que va posar-hi també els seus versos.


30 de juliol a Ripoll, davant del Monestir, amb els Poetes i Músics per la República, conduïts per Eduard Casas un cop més, fent suport a la Laura Borràs. De nou he pogut llegir el poema TOTES amb un vers afegit escrit per a la Laura i també alguns poemes que parlen de la barbàrie a què sotmeten els feixistes, en aquest cas, inclosos a MARE BATEC.


21 de juliol a Vilassar de Dalt, a les Vetlles d'Estiu d'aquesta població convidades per Can Manyer a presentar-hi 900 Km. La Marta Pérez ha desgranat els versos amb cura i encert i els hem fet arribar a tres veus, juntament amb la Montse Assens. No vull oblidar-me de la veu de Teresa de la Torre que ha cantat dues bellísimes cançons de bressol, que ens han emocionat.29 de juny. A Ona de Gràcia la poeta Montse Gort va presentar 900 Km i ens van acompanyar en la lectura, Carles Cervelló i Marta Pérez Sierra. Agraeixo especialment la presència de Mohammad Bitari que va parlar del seu meravellós pròleg i la veu a capella de la Cris Rabell, sempre emotiva.

25 de juny. La inauguració de l'exposició de Jaume Geli i l'acte multidisciplinari 'Encesa de veus' aplega una setantena de persones a la Pahissa del Marquet. Va ser un plaer poder-hi ser entre tants poetes i amics.


19 de juny, tot i que les imatges no són molt nitides, em fa il·lusió penjar-les al blog perquè quedi constància del moment viscut al lliurament dels premis de la Mar de Castelló.El dia 19 de juny al Centre Cultural de la Marina del Grau de Castello de la Plana el meu poemari L'últim VIatge ha rebut el 29è premi Miquel Peris i Segarra de la mà de l'Associació Cultural La Barraca i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'aquesta ciutat valenciana.

L'acte, solemnement organitzat, ha comptat també amb el poeta Artur Álvarez que ha rebut l'edició del llibre que va ser guanyador el 2021, La mar als llavis. Al final de la gala de premis amenitzada pel grup de música d'arrel SOLCK, hem anat a la placeta que porta el nom del poeta castellonenc a fer ofrena del ram de llorer que veieu en aquestes imatges i on s'han llegit poemes de l'autor.


El dia 11 de juny de nou a La Irreductible amb DONES POETES DE LA MARESMA i DONES, ARBRES I POESIA i les seves curadores respectives. Vam llegir algunes poetes que hi som antologades com Montse Assens, Àngels Marzo, Queralt Morros, Emília Illamola i Marta Pérez Sierra.


I el mateix dia però al vespre vam anar cap a l'Espai Cavallers on el Joanpere Massana hi tenia l'exposició resum dels seus llibres artistics i vam maridar la poesia amb la seva obra. Vam llegir de BUIT DE MARÇ, MARE BATEC i 900 Km amb la Montse Gort i la Marta Pérez Sierra. Per encetar i tancar l'acte vam comptar amb la música i les històries bellíssimes d'El fill del mestre. Preciosa vetllada que traspuava alè per a l'ànima.


El 10 de juny hem presentat 900 Km a la llibreria LA IRREDUCTIBLE a Lleida. Ha presentat l'acte el Joanpere Massana, creador de la coberta del llibre i artista plàstic a qui m'uneix una amistat de fa molts anys. Han llegit poemes el Francesc Culleré i la Marta Pérez Sierra i ha posat la veu a la música el jove cantautor Pau Culleré, Culli, que ens ha enamorat amb la seva delicadesa.


El dia 11 de maig, dins del Master MÚSICA COM A ART INTERDISCIPLINAR, he assistit a la sessió Música i entorn popular en la que la cantautora Clàudia Cabero ha explicat el seu recorregut passant per la seva poesia musicada entre la qual hi ha tres poemes meus: DONA DINDI, TOTES i MARE BATEC, que he tingut l'honor de tornar a sentir a dins de la Facultat de Geografia i Història.


La Clàudia canta Dona Dindi

La Clàudia canta Mare BatecEl 10 de maig hem estat a La Impossible amb la Marta Pérez Sierra i la Lourdes Borrell parlant del llibre de poemes EN BRUT, que ha nascut dels dibuixos de Santiago Borrell, pare de la Lourdes, qui ja d'ancià va començar a fer servir les llibretes que el fill li havia fet arribar, per deixar anar el seu imaginari i transformar-lo en personatges pertorbadors i alhora inquietants que han donat peu a la poeta a escriure aquest bellíssim llibre. Amb el Carles Cervelló, poeta i editor, hem acompanyat en la lectura.

Agraeixo un cop més a l'Obrador d'Històries i a la Carme Ripoll, companya escriptora del Projecte MInerva que m'hagi convidat a la Marató poètica que fa durant el mes de maig per les xarxes. Aquest any llegeixo PELL FOSCA del llibre 900Km (Stonberg Editorial, 2022).


A partir de l’1 d’abril, l’artista Jaume Geli engega, per tercer any consecutiu, un projecte artístic a través de les xarxes socials. I un any més jo també hi participo amb una pintura i un poema.

Després de ’23 espines’ i ‘Vers la prosa’ aquest any és el torn de ‘Canvio drac analfabet per rosa inodora’, un projecte que barreja diferents arts i al que s’hi han sumat una cinquantena d’artistes.

Cada artista ha proposat una idea o punt de partida que un altre reinterpretarà a través del seu art. L’intercanvi és anònim i les parelles s’han creat per sorteig. El resultat de les propostes i interpretacions es podran veure a través de les xarxes socials, principalment Instagram, entre l’1 i el 23 d’abril, a través de publicacions diàries.

En el projecte participen artistes plàstics, escriptors, ballarins o músics, entre d’altres, de manera que la varietat en les publicacions serà més extensa que en els projectes anteriors. Jaume Geli ha explicat que un cop acabat el projecte valorarà la possibilitat de fer-ne una exposició o un llibre.

El projecte ‘Canvio drac analfabet per rosa inodora’ es podrà seguir per Instagram, a través del perfil @canvio_drac_per_rosa.L'Independent publica el 8 d'abril una entrevista en motiu de la publicació de 900Km i la presentació d'Ovàrica a La Violeta.


6 d'abril a la Sala d'actes de La Violeta Recital de poemes i presentació d'Ovàrica de la mà de Montse Cosidó i acompanyada d'autores Creadores de Gràcia, Marta Pérez Sierra, Montse Gort, Josefina Altés i Teresa Vergés.


El Joan Escrivà cantant Hendel a La Violeta per acompanyar els poemes d'Ovàrica.


Del 3 al 29 d'abril el Centre de Cultura Popular La Violeta presenta OVÀRICA, col·lecció que gira entorn de la forma circular que vol visibilitzar els ovaris femenins per seguir insistint que som moltes i diverses i que el color ens omple de ganes de dir i reivindicar.1 d'abril a Canet de Mar amb la Carme Ripoll i la Clàudia Cabero presentant MARE BATEC a la Biblioteca Gual i Pujadas.


31 de març a ONA LLIBRES hem acompanyat la Marta Pérez Sierra i el Pere Cabaret en la presentació d'EN BRUT. El Carles Cervelló i jo mateixa hem llegit poemes d'aquest llibre que parteix de les llibretes dibuixades de Santiago Borrell, pare del Pere, i que serveix per retre-li homenatge.25 de març a LESVELTA, on no només s'hi restauren mobles com ja podeu observar. Presentació de 900 km.

Després de tant temps esperant el moment va poder ser. I ho va ser amb l'honor de la vostra companyia. La de tants que em vau donar les mans i les mirades. Només puc agrair-vos a tots cada paraula i cada gest. Hi havia entre el públic amics de molts moments de la meva vida: del món de la poesia, de l'ensenyament, de la música; creadores, companyes del Projecte Minerva, amigues d'Associacions de Dones amb les que he cridat el Buit de març... i tota la meva estimada família. Sense oblidar-me del meu fantàstic editor, d'Stonberg Editorial, Jordi Castelló, que ha fet possible el llibre.

Ahir vaig fer molts quilòmetres de cop, amb un final d'acte inesperat: la Maryam Hdadou, a qui dedico el llibre, i a qui li havia perdut la pista, va aparèixer per posar la guinda a la vetllada. No vaig poder evitar les llàgrimes de felicitat.

Llibreta d'ESO és un dels poemes que trobareu a 900 Km.


12 de març a EL CERCLE de Gràcia llegint De les escombres en motiu del dia 8 de març i la Setmana contra la violència masclista amb les poetes Marta Pérex Sierra i Teresa Vergés Adrià.

9 de març, DONES, ARBRES I POESIA al Teatre del Centre Moral i Instructiu de Gràcia amb totes les autores i artistes del Projecte Minerva


19 de febrer amb els POETES I MÚSICS PER LA REPÚBLICA continuem cridant la llibertat. Al Casino de l'Hospitalet de Llobregat amb la presència de tantes veus, algunes importants i premiades com les de l'Antoni Strubell, el Jordi Pàmias i la Marta Pessarrodona.コメント


bottom of page